بهترین و سریعترین درمان زخم بستر چیست؟ چگونه باید آن را برای همیشه درمان کنیم؟درمان زخم بستر در منزل نیز توسط پزشکان حاذق این مجموعه امکان پذیر است.برای دریافت ویزیت در منزل یا ویزیت حضوری شماره تماس خود را در کادر مشاوره آنلاین قبل از ویزیت وارد کرده تا نسبت به برقراری تماس با شما اقدام نماییم.
مزایا و خطرات جراحی ترمیمی در درمان زخمهای فشاری (زخم بستر) یک موضوع پیچیده است و نیاز به مطالعات دقیق و دسترسی به شواهد قوی دارد. در حال حاضر، اطلاعات موجود محدود است و نمیتوان به طور قاطع در مورد اینکه جراحی ترمیمی چه تاثیری در درمان زخم فشاری دارد، حکم زد. البته باید اشاره کرد که این عدم قطعیت برای درمان همه ی بیماران زخم فشاری است، وگرنه در بیماران انتخاب شده نتایج جراحی های ترمیمی قابل قبول است. این دسته از بیماران آنهایی هستند که دیگر اختلال حرکتی ندارند و نیاز به بستری طولانی مدت در بستر ندارند.بنابراین بهترین و سریعترین درمان زخم بستر چیست؟ چگونه باید آن را برای همیشه درمان کنیم؟ تیم مجموعه بهار زندگی با سالها تجربه در زمینه درمان انواع زخمها در این امر کنار شما خواهند بود. همچنین درمان زخم بستر در منزل نیز توسط پزشکان حاذق این مجموعه امکان پذیر است. برای دریافت ویزیت در منزل یا ویزیت حضوری شماره تماس خود را در کادر مشاوره آنلاین قبل از ویزیت وارد کرده تا نسبت به برقراری تماس با شما اقدام نماییم. کلینیک زخم شبانه روزی بهار زندگی در تلاش است بهترین خدمات را به مراجعه کنندگان محترم ارائه دهد.
منظور از زخم فشاری چیست؟ بهترین و سریع ترین درمان زخم بستر
زخمهای فشاری، آسیبهای واردشده به پوست و بافت های زیر جلدی هستند که به دلیل فشار مداوم بر روی یک ناحیه از بدن ایجاد میشوند. این فشار مداوم، جریان خون به ناحیه مورد نظر را محدود کرده و باعث تخریب پوست یا بافتهای زیرین آن شود. زخمهای فشاری معمولاً در افرادی که برای مدت طولانی در یک موقعیت ثابت قرار دارند، مانند افراد مسن، استفادهکنندگان از ویلچر یا افرادی که در بیمارستان بستری هستند، رخ میدهند.
- مدیریت زخمهای فشاری شامل پیشگیری، تشخیص و درمان آنهاست. در پیشگیری از زخمهای فشاری، تغییر مکرر موقعیت بدن، مراقبت و پیشگیری از عفونت های ادراری و مدفوعی و استفاده از تختهای ویژه فشار توزیعشونده و مراقبت از پوست از اهمیت بالایی برخوردار است.
- در بهترین و سریع ترین درمان زخم بسترانواع مختلفی از پانسمانها، آنتیبیوتیکها و آنتیسپتیکها برای جلوگیری از عفونت و تسریع درمان استفاده میشود. همچنین، در مواردی که زخمها عمیق یا مقاوم به درمان هستند، روش های جراحی (دبریدمان یا جراحی های ترمیمی) ممکن است لازم باشد. این جراحیها شامل برداشتن بافت مرده و استفاده از بافت نرم از دیگر ناحیههای بدن فرد برای پرکردن حفره زخم میشوند.
نحوه ایجاد زخم فشاری یا زخم بستر، بهترین و سریعترین درمان زخم بستر
فشار اضافی و مداوم در یک نقطه از بدن، جریان خون مورد نیاز برای سالم و زنده ماندن پوست را مختل میکند. بدون تامین خون، پوست و بافت های زیر جلدی محروم از اکسیژن و مواد مغذی می ماند و شروع به از بین رفتن میکند، که منجر به شکلگیری زخم میشود.
- زخمهای فشاری معمولاً افرادی را تحت تأثیر قرار میدهند که بیماریهایی دارند که حرکت کردن را برای آنها دشوار میکند، به ویژه افرادی که محدود به خوابیدن در تخت یا نشستن به مدت طولانی هستند.
- بیماریهایی که جریان خون را در بدن تحت تأثیر قرار میدهند، مانند دیابت نوع ۲ یا مشکلات تغذیه ای میتوانند فرد را در برابر زخمهای فشاری حساستر کنند.
چه کسی تحت تاثیر زخمهای فشاری قرار میگیرد؟
تخمین زده میشود که در هر سال در کشور ایالات متحده حدود نیم میلیون نفر حداقل یک زخم فشاری تجربه میکنند. اغلب این افراد دارای بیماریهای اساسی هستند؛ به عنوان مثال، حدود یک نفر از هر 20 نفری که با یک بیماری ناگهانی وارد بیمارستان میشوند، زخم فشاری تجربه میکنند.
- افراد بالای ۷۰ سال به طور خاص در معرض خطر زخمهای فشاری قرار دارند، زیرا احتمال دارند مشکلات حرکتی و پوستی ناشی از پیری داشته باشند که خود زمینه مناسبی برای تشکیل زخم های فشاری را فراهم میکند..
- بهترین و سریع ترین درمان زخم بستر شامل استفاده از پانسمان های مراقبتی، کرمها و ژلها طراحی شده برای تسریع در فرآیند بهبودی و کاهش فشار میشود. در موارد بسیار جدی، گاهی اوقات جراحی نیز توصیه میشود.
- برای برخی از افراد، زخمهای فشاری یک ناراحتی هستند که نیازمند مراقبتهای پرستاری ابتدایی هستند. برای دیگران، این ممکن است جدی باشد و به عواقب وخیمی منجر شود، مانند خونریزی و گانگرن.
زخمهای فشاری ممکن است ناراحتکننده، نگرانکننده و چالشبرانگیز برای درمان باشند. بنابراین، برای جلوگیری از ایجاد آنها در ابتدا از مجموعهای از تکنیکها استفاده میشود. این شامل:
- تغییر دادن موقعیت فرد به طور منظم
- استفاده از تجهیزات برای حفاظت از قسمتهای آسیبپذیر بدن - مانند تشکها و بالشهای طراحی شده مخصوص.
بیمارانی که به هر دلیلی از جمله عوارض سالمندی، تصادفات، یا سرطان های پیشرفته به مدت طولانی بستری بوده و یا در صندلی چرخدار قرار دارند، احتمال بروز زخم بستر به شدت افزایش مییابد. این زخمها در نقاطی از بدن که بافتهای نرم داخلی بین استخوان و پوست فشرده شدهاند، ایجاد میشود. اصلیترین علت این مشکل فشار استخوانها بر روی رگها و مویرگهای خون رسان به بافتها و پوست است. نتیجتاً، جریان خون محدود میشود که میتواند به آسیب رساندن به سلولهای پوست و بافتهای بدن و گاهی حتی مرگ آنها منجر شود. زخمهای بستر معمولاً در نقاطی از بدن مانند دنبالچه، استخوانهای خاجی، پاشنهها و ران ظاهر میشوند، اما ممکن است در نقاط دیگری مانند شانه، آرنج و زانو نیز ظاهر شوند.
درمان زخم پای دیابتی با بهترین متخصص زخم
درجه بندی زخم های فشاری و انواع آنها
زخمهای فشاری ممکن است بر اساس عمق آسیب بافتی در چهار مرحله طبقه بندی می شود. ، این نوع از درجه بندی زخم ها به پزشکان کمک میکند تا بهترین درمان را برای بهبودی سریع تعیین کنند. این نوع از زخم ها اگر زودتر تشخیص داده شده و به درستی درمان شوند، ا ممکن است روند بهبودی سریعی داشته باشند. در غیر اینصورت چرخه مزمن شدن و عدم بهبودی و درگیری با عفونت های ثانویه می تواند مدت زمان بستری در بیمارستان و همچنین هزینه های درمان بیمار را به صورت چشمگیری افزایش دهد.
زخم فشاری درجه ۱
مرحله اول، خفیفترین مرحله است. در این مرحله، تغییر رنگ لایه های سطحی پوست اتفاق میافتد، که معمولاً به رنگ قرمز مایل به قرمز میباشد . در این مرحله هنوز زخم واضحی نداریم و عفونت روی زخم سوار نشده است. ، با وجود سالم بودن پوست روی محل آسیب ، اما عمق بافتهای درگیر ممکن است بسیار بیشتر از قسمت های سطحی پوست باشد. ناحیه آسیبدیده ممکن است در لمس دردناک باشد، اما هیچ گونه شکستگی یا پارگی در سطح قابل مشاهده پوست وجود ندارد. همچنین ممکن است پوست در محل آسیب دچار سوزش یا خارش خفیف شوید. در واقع تغییرات اندک پوست محل آسیب و فشار مداوم در این مرحله تنها نوک کوه یخ باشد که می می توانیم از سطح پوست ببینیم.
بهترین و سریع ترین درمان زخم بستر درجه ۱
در زیر به بهترین و سریع ترین درمان زخم بستر درجه 1 اشاره میکنیم:
رفع فشار
ر اولین گام برای درمان زخم در این مرحله، رفع فشار از ناحیه آسیبدیده است. هر نوع فشار اضافی ممکن است باعث پیشرفت زخم در سطح پوست شود و تنها سد فیزیکی (پوست سالم ) در برابر عفونت های ثانویه از بین برود
تنظیم موقعیت
اگر بسته به وضعیت فیزیکی خود میتوانید تغییر موقعیت بدهید، این کار را انجام دهید یا از بالش و پتو به عنوان بالشتک اضافی استفاده کنید تا فشار روی ناحیه آسیبدیده کاهش یابد. توصیه می شود موقعیت بیمار را هر بیست دقیقه تا نیم ساعت یکبار عوض کنید تا از پیشرفت زخم جلوگیری شود و فرصت لازم برای بهبود خونرسانی محل آسیب فراهم شود
حفظ تمیزی و رطوبت موضع آسیب خشکی
تمیز و مرطوب نگه داشتن ناحیه آسیبدیده بسیار مهم است تا آسیب بافت کاهش یابد و همچنین زمان برای برقراری ترمیم بافتی در ناحیه فراهم شود. . همچنین، مراقبت از آبرسانی و مصرف مایعات کافی برای حفظ رطوبت پوست نیز اهمیت دارد. همچنین، اضافه کردن مواد غذایی سرشار از کلسیم، پروتئین و آهن به رژیم غذایی خود را در نظر داشته باشید زیرا این مواد به سلامتی و بهبود سریعتر لایه های پوست کمک میکنند.
تغذیه سالم
به مصرف غذاهای سالم و غنی از ویتامینها و مواد معدنی نیز توجه کنید. غذاهایی مانند میوهها، سبزیجات، ماهی، و مواد غذایی حاوی آنتیاکسیدانها به بهبود سلامتی پوست کمک میکنند.
پیگیری درمان
اگر درمان زود هنگام آغاز شود، زخم در مرحله یک ممکن است در طی سه روز بهبود یابد. پیگیری دقیق و منظم و مشاوره با پزشک در این مرحله بسیار حائز اهمیت است.
زخم فشاری درجه ۲
در مرحله دوم، احتمالاً دردی که از زخم ناشی شده است را تجربه خواهید کرد. در این مرحله، لایه بالایی پوست شما و برخی از لایههای زیرین شکسته شدهاند. عمدتاً باعث ایجاد زخمی کم عمق و باز میشود و ممکن است متوجه ترشحات در ناحیه آسیبدیده شوید. زخم در مرحله دوم ممکن است به شکل یک تاول پر از مایع (مایع شفاف تا مایل به زرد) باشد که ممکن است ترک خورده باشد د. نواحی اطراف پوست ممکن است متورم، زخمی یا قرمز باشند. این نشاندهنده مرگ یا آسیب بافتی در لایه های اپیدرم و درم پوست است.
بهترین و سریع ترین درمان زخم بستر درجه ۲
در درمان زخمهای درجه ۲ مانند زخمهای درجه ۱ اولین گام رفع فشار از زخم است. باید به دنبال مراقبتهای پزشکی مناسب باشید.
- پزشک به شما توصیه میکند که ناحیه آسیبدیده را خشک و تمیز نگه دارید. زخم را با آب یا محلول ملایم و استریل نمکی تمیز کرده و سپس آن را خشک کنید. این درمان ممکن است مقداری درد یا سوزش ایجاد کند.
- بعد از تمیز کردن زخم، در مورد نحوه پانسمان صحیح با پزشک خود مشورت کنید.
- همچنین، علائم عفونتی همچون درد در لمس پوست، چرک، قرمزی پوست، تب و بهبودی طولانیتر از این مرحله را نظارت کنید. این فرآیند ممکن است از سه روز تا سه هفته طول بکشد.
زخم فشاری درجه ۳
زخمهایی که به مرحله سوم رسیدهاند، از طریق دو لایه بالایی پوست و به بافت چربی زیرین شکسته شدهاند. زخم در این مرحله ممکن است شبیه به یک دهانه باشد و همچنین ممکن است بوی بدی داشته باشد که نشان دهنده حضور بافت های مرده و غیر قابل بازگشت یا درگیری بافت با عفونت های ثانویه است.
در این مرحله، علائم عفونی از جمله بوی بد، چرک، قرمزی، ترشحات بدبو و نشانههای بد شکل را نظارت کنید.
در صورت ابتلا به زخم فشاری درجه سوم، باید فوراً تحت درمان پزشکی قرار بگیرید. این زخمها نیاز به توجه ویژه دارند. پزشک شما ممکن است داروهای ضد میکروبیال تجویز کند تا عفونت را کنترل کند و هر نوع بافت مرده را برای بهبود یا جلوگیری از عفونت از بین ببرد. عفونت های ثانویه که روی زخم سوار می شوند ممکن است باکتریال یا حتی درگیری قارچی باشند که می بایست بر اساس کشت از زخم تخصصی تحت درمان مناسب قرار گیرند
اگر قابلیت حرکت دارید، پزشک ممکن است به شما توصیه دهد از تخت و تشکهای مخصوصی برای کاهش فشار روی نواحی آسیبدیده استفاده کنید. زخمهای این مرحله معمولاً نیاز به حداقل یک تا چهار ماه برای بهبود دارند.
زخم فشاری درجه ۴
زخمهای درجه ۴ جدیترین نوع زخمهای بستر هستند. این زخمها به بافتهای عمیق پوست ، چربی یا حتی استخوانی شما مانند ماهیچهها، تاندونها و رباطها در زیر لایه چربی زیرین جلدی کشیده میشوند. در موارد شدیدتر، ممکن است تا حد غضروف یا حتی استخوان نفوذ داشته باشند. در این مرحله، خطر عفونت بسیار زیاد است.
زخمهای این مرحله ممکن است بسیار دردناک باشند. شما ممکن است ترشحات، بافت مرده پوست، ماهیچهها و گاهی اوقات حتی استخوان را ببینید. پوست شما ممکن است تیره شده باشد، علائم رایج عفونت از خود نشان دهد و ممکن است یک ماده سیاه و سخت به نام "eschar" (بافت زخم مرده و سفت شده) را در داخل زخم مشاهده کنید.
بهترین و سریع ترین درمان زخم بستر درجه ۴
افراد مبتلا به زخم بستر درجه ۴ باید بلافاصله به بیمارستان منتقل شوند یا امکانات درمانی بیمارستانی در منزل شما فراهم شود. پزشک شما احتمالاً جراحی را به شما پیشنهاد خواهد کرد. بهبودی این زخم ممکن است از سه ماه تا دو سال طول بکشد تا به طور کامل بهبود یابد.
زخمهای فشاری میتوانند بر اساس سطح آسیب بافتی در چهار مرحله پیشرفت کنند. این مراحل به پزشکان کمک میکند تا بهترین روش درمانی را برای بهبودی سریع تعیین کنند. اگر زودتر تشخیص داده شوند و به درستی درمان شوند، این زخمها ممکن است در عرض چند روز بهبود یابند.
نقش پانسمانها در درمان زخمهای عفونی
زخم بستر یکی از زخمهای پوستی ولایه های عمقی تر مزمن است که به مدیریت و درمانهای تخصصی نیاز دارد. این نوع زخم به علت فشار مداوم بر روی سطح پوست ایجاد میشود و ممکن است به نواحی زیرین بافتها گسترش یابد. زخمها بر اساس عمق و شدت زخم، در چهار مرحله مختلف دستهبندی میشوند. در حال حاضر، برای درمان زخم بستر از داروها و روشهای مختلفی استفاده میشود که هدف اصلی آنها، تسریع در فرآیند بهبودی زخم، کاهش درد و عوارض بیماری و جلوگیری از عفونت زخم است. پانسمانهای تخصصی زخم یکی از روشهای موثر در درمان زخمهای عفونی هستند.
این پانسمانها به صورت موضعی یا مستقیم روی زخم قرار میگیرند و در مقابل محصولاتی که با شستشو یا تمیز کردن زخم از بین میروند و فقط مدت کوتاهی با زخم در تماس هستند، برای مدت طولانی بر روی زخم باقی میمانند تا بستر مناسب برای تسریع در فرآیند بهبودی زخم فراهم کنند. این پانسمانها بر اساس مواد و ترکیبات مختلفی که در ساخت آنها به کار میرود، دستهبندی میشوند. بسیاری از این پانسمانها به خاطر ویژگیهایی مانند جذب ترشحات زخم و جلوگیری از نشت یا تراوش مایعات بهرهمند هستند. از جمله ویژگیهای این پانسمانها میتوان به بهینهسازی PH زخم، کاهش عفونت زخم و جلوگیری از انتشار آن، اجازه نفوذ آب به زخم در کنار جلوگیری از نفوذ میکروارگانیسمها، و همچنین عایق حرارتی بودن اشاره کرد.
در زیر به معرفی برخی از این پانسمانها میپردازیم:
پانسمانهای جاذب
پانسمانهای جاذب مستقیماً روی زخم استفاده می شوند و میتوانند به عنوان لایههای جذبکنندهی ثانویه در مدیریت زخمهایی که ترشح زیادی دارند، مورد استفاده قرار گیرند. به عنوان مثال، پانسمانهایی مانند زتوویت (Zetuvit) از برند هارتمن و جاذبهایی مثل سوربکت (Sorbact) مورد استفاده قرار میگیرند. هدف اصلی این پانسمانها کاهش دادن میزان ترشحات زخم در عین حفظ رطوبت سالم برای مراحل بازسازی و تقویت زخم است
پانسمان آلژینات
پانسمانهای آلژینات پدهایی با توانایی جذب بالا هستند که از آلژینات کلسیم یا آلژینات کلسیم سدیم ساخته میشوند و حتی ممکن است با ترکیب کلاژن تولید شوند. این پانسمانها از جلبکهای دریایی استخراج میشوند. آلژیناتها در تماس با سطح زخم یک ژل تشکیل میدهند و میتوانند تا 20 برابر وزن خود، ترشحات سنگین را جذب کنند. قدرت جذب ترشحات بالا کمک می کند تا نیاز به تعویض پانسمان های مکرر را از میان ببرد و همچنین از سوار شدن عفونت های ثانویه جلوگیری کند.
پانسمان فیلم
فیلمها، لایهها و پوششهای غشایی نفوذپذیر در برابر بخار آب و اکسیژن هستند که در برابر ورود آب و میکروارگانیسمها مقاوم بوده و اجازهی ورود آنها به زخم را نمیدهند، این خاصیت به دلیل خواص نیمه هادی د (Semipermeable) سطح خارجی پانسمان است. این ویژگی از خاستگاه خیس شدن و ماسراسیون (Macération) بافت سالم اطراف زخم نیز جلوگیری میکند.
پانسمانهای هیدروژل
پانسمانهای هیدروژل از شبکههای سهبعدی ساخته شدهاند که از پلیمرهای آب دوست تشکیل شدهاند. ژل سازندهی هیدروژل از مواد طبیعی یا مصنوعی، مثل پلیساکاریدها، پروتئوگلیکانهای مشتق شده از پلیمرهایی مانند کلاژن و ژلاتینهای طبیعی و مواد مصنوعی مانند پلیمتاکریلات، پلیوینیلپیرولیدین، پلیاورتان و پلیاتیلنگلیکول ساخته میشود. این پانسمانها در تماس با آب متورم میشوند و باعث پاکسازی بافت نکروتیک و عفونی میشوند. خاصیت کششی بالا و اشکال مختلف این پانسمانها آنها را برای درمان زخمهای فشاری کارآمد میسازد.
پانسمان فوم
پانسمانهای فوم حاوی پلی اورتان هیدروفیل هستند و برای جذب ترشحات و حفظ رطوبت سطح زخم طراحی شدهاند. این پانسمانها میتوانند شامل مواد جاذب اضافی مانند الیاف ویسکوز، آکریلات و ذرات پلیآکریلات سوپر جاذب پوشش دادهشده با سیلیکون شوند. پانسمانهای فومی مانند پانسمان فوم سوربکت، پانسمان فوم یوروفارم و پانسمان هیدروتک هارتمن از انواع مختلفی از این پانسمانها هستند.
پانسمانهای هیدروکلوئیدی
پانسمانهای هیدروکلوئیدی معمولاً از یک ماتریس هیدروکلوئیدی جاذب بر روی یک فیلم تراوا یا لایه فوم ساختهشدهاند. این پانسمانها برای زخمهای فشاری در مرحلههای۱ و ۲ مناسب هستند و برای زخمهای عفونی با ترشحات و اگزودای زیاد، قابل استفاده نیستند.
پانسمان عسل
پانسمانهای آغشته به عسل حاوی عسل پزشکی هستند که دارای خواص ضد میکروبی و ضد التهابی معتبری هستند. این نوع پانسمان میتواند برای درمان زخمهای حاد و یا مزمن مؤثر باشد.
پانسمانهای آغشته به یون نقره
این نوع پانسمان برای درمان زخمهای عفونی به کار میرود، زیرا یونهای نقره خواص ضد میکروبی دارند. این پانسمانها اشکال مختلفی دارند، مانند پانسمانهای آلژینات نقره. میکروارگانیسمها به سطح زخم جلوگیری میکنند. انواع مختلفی از این پانسمانها وجود دارند که باید غیرچسبنده، استریل، تحمل فشار زیاد داشته باشند و از نظر هزینه نیز مقرون به صرفه باشند.
برای درمان انواع زخم و بهترین و سریعترین درمان زخم بستر با بهترین متخصص زخم با کلینیک بهار زندگی در ارتباط باشید.
نظرات کاربران