اثر کم‌ کاری تیروئید بر سطح قند خون

مجله دیابتی‌ها
1402/06/29

اثر کم‌ کاری تیروئید بر سطح قند خون چیست؟ راهنمایی جامع و کامل به همراه مشاوره دقیق پزشک در ادامه مطلب. برای دریافت مشاوره و نوبت اینترنتی کلیک و ادامه مطلب را بخوانید.

اثر کم‌ کاری تیروئید بر سطح قند خون

ساعات کاری کلینیک

همه روزه به جز جمعه و روزهای تعطیل

09:00 - 21:00

اختلال در غده تیروئید حدود 6.6 درصد از جمعیت جهان را درگیر می‌کند، کم‌کاری تیروئید شایع‌ترین نوع این اختلال محسوب می‌شود. متاسفانه گاهی این اختلال با دیابت نوع یک یا دو، هم‌زمان مشاهده می‌شود. رابطه بین کم‌کاری تیروئید و سطح قند خون توسط دکتر” Chaker” و همکارانش مورد پژوهش قرار گرفته است. بر اساس نتایج این تیم تحقیقاتی ضعیف بودن عملکرد غده تیروئید می‌تواند احتمال مبتلا شدن به دیابت نوع 2 را افزایش دهد، به‌ویژه در افرادی که در مرحله پیش دیابت قرار دارند.

 بیشتر بخوانید: داروی جدید درمان دیابت

در تحقیقی در سال 2014 نشان داده شد که کم‌کاری تیروئید می‌تواند به هیپوگلیسمی (افت قند خون) منجر شود، برخی از دلایل آن عبارت‌اند از:

  1. کاهش کورتیزول و هورمون رشد که باعث افزایش دوره افت قند خون می‌شود.
  2. اختلال در مسیر متابولیکی تولید و تجزیه گلوکز.
  3. کاهش سطح آدرنال که شرایط افت قند خون را بدترمی‌کند.
  4. کاهش ترشح و تاثیر گلوکاگون که منجر به کند شدن تجزیه انسولین می‌شود.
  5. کند شدن تخلیه معده که باعث تاخیر جذب قندها از روده‌ها می‌شود.

پیشرفت عوارض

متاسفانه این شرایط می‌تواند منجر به افزایش مقاومت بدن نسبت به انسولین گردد، در نتیجه  در دراز مدت حساسیت سلول‌ها نسبت به انسولین کم می‌شود. این امر باعث می‌شود قند یا همان گلوکز نتواند وارد سلول‌ها شود و در نهایت فرد به پیش دیابت یا دیابت مبتلا می‌گردد.

همچنین مقاومت به انسولین باعث بزرگ شدن بافت تیروئید می‌شود، و می‌تواند ندول یا گره‌های تیروئید را نیز  توسعه دهد.

در ادامه و در صورت عدم درمان ممکن است مشکلات عصبی و عروقی به سراغ بیمار آید و حتی در کار کلیه‌ها اختلال ایجاد کند.

بنابراین چه باید کرد؟

کم‌کاری تیروئید و دیابت بیماری‌های مزمنی هستند به این معنی که در ادامه زندگی برای مدت طولانی با شما همراه خواهند بود. خوشبختانه برای جلوگیری از عوارض و توسعه این بیماری‌ها، اقدامات زیادی وجود دارد که به کمک آن‌ها می‌توانید شرایط خود را در حالت بهینه مدیریت کنید:

رژیم غذایی سالم

اضافه‌وزن یکی از مهم‌ترین فاکتورهای خطری است که در پس دیابت نوع 2 نهفته است. با داشتن رژیم غذایی سالم و کاهش کالری دریافتی می‌توانید قند خون خود را به ثبات برسانید.

انجمن دیابت، گوارش و کلیه امریکا توصیه می‌کنند برای کاهش دریافت کالری مصرفی و افزایش توانایی بدن در مدریت قند خون، حجم وعده‌های غذایی را کاهش داده و به‌جای آن تعداد دفعات آن را افزایش دهید.

ورزش

کم‌تحرکی عامل مهم دیگری است که احتمال بروز دیابت را افزایش می‌دهد. چاقی، بخصوص چاقی شکمی مقاومت به انسولین را افزایش می‌دهد، همچنین احتمال بروز سرطان تیروئید را نیز بالا می‌برد. بر اساس تحقیقات کاهش وزن می‌تواند این خطرات را کاهش دهد.

بر اساس تحقیقی دیگر شما می‌توانید با کاهش تنها 5 الی 7 درصد از وزن کنونی خود، بروز دیابت را به تأخیر اندازید. در حقیقت انجام 30 دقیقه ورزش، 5 نوبت در هفته می‌تواند عوارض هردو بیماری یعنی دیابت و کم‌کاری تیروئید را کاهش دهد.

پیگیری درمان

  1. در مقایسه با سایر افراد، در مبتلایان به اختلال تیروئید، دیابت شایع‌تر است. بنابراین مدیریت این دو بیماری از اهمیت بالایی برخوردار است.
  2. وضعیت هورمون‌های شما و قند خونتان باید به‌دقت تحت نظر پزشک قرار داشته باشد تا با آزمایش منظم در صورت نیاز دوز داروهای شما تنظیم گردد.
  3. با توجه به ارتباط بین این دو اختلال، استفاده منظم از داروهای تیروئید می‌تواند به تثبیت قند خون کمک کند، همچنین از بروز اختلال در کلیه‌ها جلوگیری به عمل می‌آورد.
  4. در افرادی که هم‌زمان به اختلال تیروئید و دیابت نوع دو مبتلا هستند، استفاده از متفورمین برای هر دو بیماری موثر است.

متفورمین نه‌تنها باعث کاهش مقاومت به انسولین و سطح قند خون در بدن می‌شود، بلکه مطالعات نشان می‌دهد از تیروئید نیز محافظت می‌کند. در نتیجه این دارو خطر ابتلا به سرطان تیروئید را پایین می‌آورد.

چکاب منظم

به‌صورت منظم به پزشک خود مراجعه کنید و آزمایش‌های توصیه‌شده را انجام دهید. نمی‌توان وجود رابطه بین اختلال در تیروئید و دیابت را انکار یا پنهان کرد. ضروری است تمام توان خود را بکار گیرید تا سطح قند خون خود را تثبیت کرده و هورمون‌های تیروئید خود را در بهترین سطح ممکن نگه دارید.

شوید و تیروئید

در زندگی روزمره؛ میوه‌ها، سبزیجات، حبوبات، ترشی جات و ادویه‌جات می‌توانند از ما در برابر بیماری‌های خاص محافظت کنند. به شرطی که به نحو درستی فراوری‌شده باشند و به‌درستی از آن‌ها نگهداری شود. هر گیاه دارای ساختار شیمیایی منحصربه‌فرد خود است.  اگر ما بتوانیم این ساختارها را به‌خوبی یاد بگیریم، می‌توانیم از گیاهان برای افزایش سلامتی خود بهره ببریم.

  1. برگ و ساقه گیاه شوید منبع قوی‌ای از ویتامین E محسوب می‌شود. علاوه بر این، میزان ویتامین C شوید ۱۰ برابر بیشتر از مقدار ویتامین E آن است.
  2. یک ماده فعال به نام “آنتول” در شوید وجود دارد که بر عملکرد تیروئید اثر می‌گذارد. آنتول در برگ، ریشه و ساقه شوید وجود دارد، اما به جهت بهبود عملکرد تیروئید نباید از ریشه شوید استفاده شود. تنها بخش‌هایی از شوید که به‌منظور بهبود عملکرد تیروئید مورد مصرف قرار می‌گیرند، عبارت‌اند از: ساقه و برگ‌های شوید.
  3. لازم است اشاره‌کنم که مصرف آنتول به‌تنهایی (به‌صورت خالص) به‌صورت قرص یا عصاره موثر نمی‌باشد چراکه آنتول باید به یک ماده فعال تبدیل گردد. برای درمان باید گیاه شوید به‌صورت کامل مصرف شود.
  4. برای ایجاد آنتول فعال، ما به برخی از مواد کمکی مانند “بتا کاریوفیلن”، “ایزورامنتین” و”دیلانوساید” نیاز داریم که همگی آن‌ها در برگ‌های شوید وجود دارند.
  5. شوید برای هر دو بیماری کم‌کاری تیروئید (کمبود هورمون‌های تیروئید) و پرکاری تیروئید (تولید بیش‌ازحد هورمون‌های تیروئید) مفید است. اما متاسفانه، برای درمان بیماری هاشیموتو زیاد موثر (التهاب خود ایمن غده تیروئید) نمی‌باشد.
  6. شوید یک ماده بسیار عالی برای از بین بردن ندول های (گره) تیروئید محسوب می‌شود. این گیاه می‌تواند ندول های تیروئید را از بین ببرد و درعین‌حال عملکرد غده تیروئید را افزایش دهد.
  7.  درمان با شوید باید با داروهای تجویزی پزشک همراه باشد. پس از سه ماه مصرف زیر نظر متخصص می‌توانید به ارزیابی هورمون‌های تیروئید خود بپردازید. پس از معاینه و آزمایش،  متخصص غدد در صورت نیاز دوز داروی شما را تغییر خواهد داد.

 درمان با شوید بارها آزمایش‌شده است، افراد زیادی به کمک مصرف شوید از مصرف داروهای تیروئید بی‌نیاز گشته‌اند. برای دریافت مشاوره بیشتر با دکتر دیابت با مرکز تخصصی درمانی دیابت کلینیک بهار زندگی در تماس باشید.

نظرات کاربران

  +     1   =   6  

support image

نیاز به مشاوره دارید؟

021-22642277

همین حالا با ما تماس بگیرید...

  4     +     2   =

در حال ارسال...

Copyright 2024 bahar-e-zendegi.com