در این مقاله دلایل لخته شدن خون در پاها را بررسی میکنیم.
نزدیک به 20 درصد از بزرگسالان بالای 40 سال، درگیر لختگی خون در پا هستند. لختگی خون پا عموما در زیر زانو و در ساق پا دیده میشود. لخته شدن خون در پاها دلایل بسیاری دارد، اما مهمترین آنها واریس و مشکلات قلبی هستند. لختگی خون در پا میتواند نشانی از یک بیماری خاموش باشد که باید دلایل آن را بشناسید و نسبت به درمان آن اقدام کنید. برای آشنایی با دلایل و روشهای درمان لختگی خون در پا، این مقاله به شما کمک میکند. با مطالعه این مقاله تا انتها علاوهبر شناخت دلایل لختگی خون در پا، باروشهای درمان نیز آشنا میشوید.
افزایش سن؛ عامل لخته شدن خون در پاها
Dvt یا لخته شدن خون در پاها، در سنین بالای 40 شایع است؛ اما افراد بالای 60 سال بیشتر در معرض خطر لختگی خون در پا هستند. با بالا رفتن سن، تجمع چربیهای بدن در رگها باعث گرفتگی مسیر جریان خون میشود که به دنبال آن مشکل لخته شدن خون در پاها به وجود میآید. البته کهنسالانی که سابقه سکته قلبی یا عمل در بخشهای مختلفی از بدن را داشتهاند، بیش از پیش در معرض خطر dvt قرار دارند. ازهمینرو سالمندان باید برای اطمینان از سالم بودن عملکرد قلب، حتما طی فواصل زمانی مشخص آنژیو گرافی قلب انجام دهند. ناگفته نماند افراد سالمند علاوهبر چربی اضافه، تحرک بسیار کمی دارند که خود عامل لختگی خون در پا است.
بیتحرکی و نشستن بیش از حد؛ سادهترین دلایل DVT
نشستن یا ایستادن بسیار باعث مشکلاتی از جمله دیسک کمر، تجمع چربی شکم، افزایش یا کاهش وزن ناگهانی و لخته شدن خون در پاها میشوند. خطرناکترین عارضه کمتحرکی، لخته شدن خون در پاها است که در سنین کهنسالی، احتمال آمبولی ریوی را بالا میبرد.
Dvt عامل بسیاری از مشکلات قلبی است و باعث بیماریهای قلبی مانند گرفتگی شریانهای اصلی یا تپش قلب میشود. پزشکان برای معاینه قلب از دستگاه هولتر قلب استفاده میکنند. این دستگاه عملکرد قلب را طی چند روز بررسی میکند و جزئیات بسیاری را ارائه میدهد. پیشنهاد میشود برای جلوگیری از لختگی خون در پا، حتما چندین دقیقه پیادهروی را در برنامه روزانه خود داشته باشید.
سیگار؛ دشمن رگهای قلب و سازنده لخته خون در ساق پا
نیکوتین موجود در سیگار نهتنها دشمن رگهای قلب است، بلکه سیگار کشیدن باعث تجمع پلاکتهای خون و گرفتگی عروق در رگهای پا میشود. لختههای ایجادشده در ساق پا به مرور به سمت ریه و قلب حرکت کرده و در بافتهای ریه یا شریانهای اصلی قلب جمع میشوند؛ این امر در نهایت گرفتگی قلب را به همراه دارد. با گرفتگی رگهای قلب، خونرسانی به سایر اعضای بدن با مشکل مواجه خواهد شد.
مصرف سیگار وضعیت سلامت قلب را به خطر میاندازد و پیشنهاد میشود افراد سیگاری قبل از میانسالی حتما تست ورزش قلب را انجام دهند. پزشکان با استفاده از تست ورزش قلب، بیماریهای قلب را بدون درد و خونریزی شناسایی میکنند. هزینه تست ورزش قلب را میتوانید با استفاده از بیمه در کلینیک بهار زندگی پرداخت کنید.
عارضه واریس؛ شایعترین علت ترومبوز ورید عمیقی
جریان خون در رگها بهصورت مداوم در حال رفت و برگشت است و زمانی که رگ دچار گرفتگی شود، عارضه واریس ایجاد خواهد شد. دو دلیل شایع واریس پا، نشستن یا ایستادن بیش از حد است. برای مثال نشستن طولانی در روز باعث تا شدن رگها و اختلال در روند انتقال خون میشود.
ناگفته نماند غلظت خون نیز یکی از عوامل واریس است؛ زیرا واریس باعث لخته شدن خون در رگها میشود. لخته خونهایی که واریس را میسازند، ممکن است به سمت قلب حرکت کرده و فرایند پمپاژ خون را با مشکل مواجه سازند. پزشکان برای معاینه قلب، با استفاده از روشهایی مانند گرفتن نوار قلب و آنژيوگرافی، سلامت قلب را بررسی میکنند.
لخته شدن خون در پا چه علائمی دارد؟ دردهای فیزیکی و کبودی پوست
نشانههای ترومبوز عمیق وریدی شباهت بسیاری به علائم واریس پا دارند و در مواردی مانند ورم رگها، درد، کبودی و گرفتگی به یکدیگر شبیه هستند. نشانههای زیر علائم شروع لخته شدن خون در پاها هستند:
- ورم رگهای ساق پا
- احساس درد همراه با کبودی
- مشاهده قرمزی و سیاهی خفیف روی پوست
- گرفتگی ساق پا شبها یا زمان راه رفتن
برای اطمینان خاطر از مبتلا نشدن به لختگی خون در پاها، بهتر است با مشاهده هرکدام از این علائم، به پزشک متخصص مراجعه کرده و تا قبل از وخیم شدن این عارضه، نسبت به درمان اقدام کنید.
روشهای درمان لخته شدن خون در پاها
برای رفع لختگی خون در پاها، نیاز به معاینه پزشک متخصص است تا بهترین روش درمانی را پیدا کند. زمانی که فرد با لختگی پا به دکتر مراجعه میکند، ابتدا کاملا معاینه میشود. سپس باتوجهبه دلیل لختگی و میزان عارضه، روش درمانی مناسب تجویز خواهد شد. در ادامه دو روش درمانی که برای درمان لختگی خون در پاها استفاده میشود را بررسی میکنیم.
داروهای ضد انعقادی؛ رایجترین درمان لختگی خون در پا
ممکن است دکتر داروهای ضد انعقادی یعنی هپارین و انوکساپارین و داروی خوراکی وارفارین را برای درمان لختگی خون در پا تجویز کند. دوز داروها باتوجهبه میزان عارضه و سن فرد متغیر است. از مصرف این داروها به صورت خودسرانه جدا خودداری کنید؛ زیرا در دراز مدت باعث مشکلات کلیوی میشوند. همچنین مصرف این داروها موقتی است و اگر لختگی خون با این روش درمان نشود، باید از لیزر استفاده کنید.
درمان لختگی خون در پا با لیزر
استفاده از لیزر بدون درد و خونریزی، امروزه بهترین روش برای درمان لختگی خون در پاها محسوب میشود. طی درمان لختگی پا با لیزر، نور لیزر به سمت ناحیه تحتدرمان تابانده شده و لخته خون از بین میرود. توجه داشته باشید که همه کلینیکها تجهیزات موردنیاز برای درمان لختگی پا با لیزر را ندارند و باید به مراکز معتبر مراجعه شود. کلینیک بهار زندگی بهعنوان یکی از بهترین کیلنیکهای درمان مشکلات قلبی و واریس، تجهیزات کافی برای مداوای لخته خون در پا و واریس را دارد. با مراجعه به این کلینیک و پس از انجام معاینه، لختگی خون در پاها با روش غیرتهاجمی لیزر درمان میشود.
مراجعه به پزشک متخصص؛ بهترین روش درمان لختگی خون در پاها
در مقاله «لخته شدن خون در پاها نشانه چیست؟» کلیه عواملی که باعث لختگی خون در پا میشوند را بررسی و روش درمان این عارضه را به شما عزیزان معرفی کردیم. برای معالجه لخته شدن خون ابتدا با پزشک متخصص مشورت و سپس نسبت به درمان اقدام کنید. شما تابهحال تجربه لختگی خون در پاها را داشتهاید؟ تجربیات ارزشمند خود را از طریق بخش نظرات با ما و سایر خوانندگان مجله بهار زندگی به اشتراک بگذارید.
نظرات کاربران