درمان قند استرسی + راهکارها و راهنمای علمی در درمان قند خون عصبی با بهترین پزشک دیابت در تهران. دکتر برزین برزگر. برای مشاوره رایگان با ما همراه شوید.
اضطراب و استرس از جمله عواملی هستند که میتوانند تأثیر بسزایی بر میزان قند افراد داشته باشند. در این مقاله، به بررسی ارتباط بین استرس و قند خون، اثرات استرس بر بدن و راهکارهای درمان قند عصبی پرداخته خواهد شد. چنانچه در مورد قند استرسی سوال داشته و یا دنبال درمان دیابت هستید میتوانید با پر کردن کادر مشاوره رایگان قبل از ویزیت با پزشک در ارتباط باشید.
استرس و افزایش قند خون
استرس به عنوان یک واکنش فیزیولوژیک و طبیعی به عوامل استرس زا توسط بدن ایجاد شده و ممکن است اثرات منفی زیادی بر میزان قند داشته باشد. در اکثرمواقع، استرس میتواند منجر به افزایش سطح قند خون شده و بخصوص در افراد دیابتی، این موضوع میتواند مشکلات جدی ایجاد کند.
اثرات قند بالا بر روی روانشناختی
قند خون بالا نه تنها بر سلامت جسمی بلکه بر سلامت روحی-روانی نیز تاثیرگذار است. بالا بودن قند خون ممکن است باعث تغییرات در حالت روحی، افزایش استرس و اضطراب شده که به دنبال آن افزایش قند خون اتفاق می افتد.
اثرات استرس بر بدن
در زیر به اثرات استرس بر بدن میپردازیم:
استرس و هورمونهای قند
استرس باعث افزایش ترشح هورمونهایی مانند کورتیزول میشود. این هورمون میتواند با اثر مستقیم بر سطح قند خون باعث افزایش آن شود. به همین علت کنترل استرس و اضطراب میتواند به عنوان یکی از اقدامات مهم برای کنترل قند خون مورد توجه قرار گیرد.
تاثیرات استرس بر ایمنی
استرس نه تنها بر کنترل میزان قند خون تاثیر می گذارد بلکه بر روی عملکرد سیستم ایمنی نیز اثر مستقیم دارد.
راهکارهای درمان قند استرسی (عصبی)
در زیر به برخی از راهکارهای درمان قند استرسی اشاره میکنیم:
- تکنیکهای مدیریت استرس
- تمرینات آروماتراپی (رایحه خوش بو) و یوگا: تکنیکهای آروماتراپی و یوگا به عنوان روشهایی مؤثر در کاهش استرس شناخته شدهاند.
- تمرینات تنفس عمیق: تکنیکهای تنفس عمیق میتوانند به بهبود حالت روحی و کنترل استرس کمک کنند.
مشاوره روانشناختی
مشاوره روانشناختی یک راهکار موثر برای مدیریت استرس است. این نوع مشاوره به افراد کمک میکند تا در مواجهه با چالشها و با تغییر در نگرش به مسائل، بهتر با استرس کنار بیایند.
دیابت استرسی: یک نگاه به بیماری قند خون و انواع آن
دیابت، معمولاً به نام بیماری قند خون شناخته میشود. برای درک بهتر دیابت استرسی، لازم است ابتدا با تعریف دقیق دیابت و انواع آن آشنا شویم. دیابت یک بیماری متابولیک است که منجر به افزایش قند و چربی خون میشود. در افراد عادی، هورمون انسولین موجب انتقال قند از خون به داخل سلولها جهت استفاده به عنوان انرژی است. اما در افراد دیابتی، بدن به مقدار کافی انسولین تولید نکرده یا نمیتواند از انسولین تولید شده به طور موثر استفاده کند؛ اما گاهی اوقات هر دو اتفاق میافتد!
اثرات افزایش قند خون
افزایش قند خون ناشی از دیابت میتواند به تمامی اعصاب، چشمها، کلیهها و دیگر اندامهای بدن آسیب برساند.
اطلاعات بیشتر در مورد قند خون و انواع دیابت را کسب کنید.
با درک ویژگیهای دیابت و اثرات آن، حال میتوانیم به بهترین شکل ممکن با دیابت استرسی مقابله کنیم. اصلاح سبک زندگی، مدیریت استرس و پیشگیری از افزایش قند خون اقدامات مهمی هستند که به افراد مبتلا به دیابت استرسی کمک میکنند.
انواع دیابت و خصوصیات آنها
دیابت به طور کلی در چهار گروه دیابت نوع ۱، دیابت نوع ۲، پیشدیابت و دیابت بارداری قرار میگیرد. در اینجا به معرفی دیابت نوع ۱ و ۲ میپردازیم:
۱. دیابت نوع ۱
دیابت نوع ۱ یک بیماری خود ایمنی است که در آن، سیستم ایمنی بدن به سلولهای لوزالمعده (پانکراس) جایی که انسولین تولید میشود، حمله کرده و آنها را تخریب میکند. دلیل دقیق حمله ایمنی به این سلولها مشخص نیست. حدود ۱۰ درصد از افراد مبتلا به دیابت، دارای دیابت نوع ۱ هستند. این نوع دیابت در بین کودکان و نوجوانان شایعتر بوده و گاهی با نام دیابت نوجوانان شناخته میشود.
۲. دیابت نوع ۲
در دیابت نوع ۲، بدن در برابر انسولین مقاوم شده و قند خون افزایش می یابد. دیابت نوع ۲ نوعی اختلال در نحوه تنظیم و استفاده از قند (گلوکز) به عنوان سوخت در بدن است. در این نوع دیابت، علاوه بر اینکه سلولهای پانکراس به میزان کافی انسولین ترشح نمیکنند، سلولها به انسولین واکنش ضعیفی نشان میدهند و به اندازه کافی قند دریافت نمیکنند. این وضعیت اگر طولانی مدت و مزمن شود، منجر به افزایش گلوکز در جریان خون میشود.
پیش دیابت
پیش دیابت زمانی اتفاق میافتد که سطح قند خون شما بیش از حد مجاز باشد، اما به اندازه کافی بالا نباشد که پزشک بتواند تشخیص قطعی دیابت دهد. افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ تقریباً همیشه در ابتدا به پیش دیابت مبتلا میشوند. این وضعیت عمدتاً بدون ایجاد علائم خاص است.
دیابت بارداری
دیابت بارداری به وضعیتی اطلاق میشود که در دوران بارداری سطح قند خون بالا میرود. این نوع دیابت معمولاً پس از دوران بارداری رفع میشود، اما ممکن است برای مادر و نوزاد مشکلاتی ایجاد کند.
در مجموع، درک انواع مختلف دیابت و شناخت پیش دیابت و دیابت بارداری مهم است تا بتوان به موقع اقدامات پیشگیرانه و درمانی مناسب را انجام داد.
دیابت عصبی یا دیابت استرسی
حالا که انواع دیابت را میشناسید، ممکن است این سؤال برایتان پیش آمده باشد که “پس دیابت استرسی در کدام یک از این گروهها قرار میگیرد؟” دیابت استرسی یا دیابت عصبی یک اصطلاح رایج در میان مردم است، اما خودش نوعی از دیابت نیست. در واقع، دیابت استرسی تاثیر تشدید کننده استرس بر دیابت است. استرس عاملی است که دیابت شما را تشدید میکند، ولی عامل ابتلای شما به دیابت نیست.
جنگ یا گریز: استرس و واکنش فیزیولوژیک
زمانی که ما دچار استرس میشویم، بدن سریعاً واکنش نشان میدهد و با آزاد کردن هورمونهایی به سلولها اجازه دسترسی به انرژی ذخیره شده میدهد تا به ما کمک کند که خود را از خطر دور کنیم. این پاسخ فیزیولوژیکیِ غریزی به تهدیدات، به عنوان پاسخ “جنگ یا گریز” شناخته میشود. پاسخ جنگ یا گریز، به سرعت باعث تغییرات هورمونی و فیزیولوژیکی شده و به شما امکان میدهند که سریع عمل کرده تا بتوانید از خود محافظت کنید.
مدیریت استرس برای کنترل دیابت
مدیریت استرس برای سلامتی همهی ما اهمیت دارد، بخصوص برای افرادی که با دیابت، به خصوص دیابت نوع ۲. زیرا نحوهٔ پاسخ بدن به استرس میتواند خطر ابتلا به عوارض دیابت را افزایش دهد. کنترل ضعیف قند خون در طولانی مدت میتواند منجر به آسیب شبکیه چشم، آسیب عصبی، آسیب عروقی پا و حتی بیماری قلبی شود. چند اقدام کلی برای کنترل دیابت استرسی به شرح زیر هستند:
آگاهی خود را افزایش دهید: هر چه بیشتر بتوانید در مورد دیابت بیاموزید، احساس بهتری در توانایی مدیریت آن پیدا خواهید کرد. مشورت با پزشک و مطالعهٔ منابع معتبر از بهترین راهها برای افزایش آگاهی در رابطه با دیابت یا هر بیماری دیگری است.
برنامه غذایی و دارویی را سازماندهی کنید: مصرف درست داروها و برنامه غذایی مناسب برای دیابت از مهمترین اقداماتی است که باید انجام دهید. برای دریافت رژیم غذایی مناسب، با متخصص تغذیه مشورت کنید.
از مدیتیشن و روشهای استرسزدایی استفاده کنید: مدیتیشن و یوگا روشهای استرسزدایی هستند که اثربخشی آنها از نظر علمی ثابت شدهاست. آرامسازی پیشرونده عضلانی هم یکی دیگر از روشهایی است که میتواند در مدیریت استرس کمک کند. ورزش مرتب و مداوم هم علاوه بر اثرگذاری در سلامت جسمی، در سلامت روانی هم مؤثر است.
رواندرمانی را در نظر بگیرید: اگر استرس شما به حدی است که عملکرد شما در روابط و زندگی روزانه را تحت تأثیر قرار میدهد، با پزشک خود صحبت کنید.
استرس و تأثیر آن بر دیابت نوع یک
استرس، با ایجاد تغییرات هورمونی، میتواند سطح قند خون را تحت تاثیر قرار دهد. اما تأثیر استرس بر دیابت نوع یک و نوع دو و در افراد مختلف ممکن است متفاوت باشد.
مطالعات نشان میدهد که استرس روحی یا روانی میتواند در افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ و در برخی از افراد مبتلا به دیابت نوع یک، منجر به افزایش یا کاهش سطح قند خون شود. این افت و خیز در سطح قند خون ممکن است در اثر واکنشهای فیزیولوژیکی مختلف باشد.
استرس و تاثیرات آن بر پیشدیابت و دیابت بارداری
اگر شما به پیشدیابت یا دیابت بارداری مبتلا باشید، استرس میتواند به طور مستقیم بر شرایط شما تاثیر بگذارد. واکنش بدن به استرس و تنش در افراد با پیشدیابت یا دیابت بارداری نیز مشابه سایر افراد است. هنگامی که تحت استرس قرار میگیرید، آدرنالین و کورتیزول در خون آزاد میشوند. این واکنشها منجر به افزایش میزان قند خون شده و بدن برای فعالیت فیزیکی یا مقابله با وضعیتهای استرسی آماده میشود.
برای افراد با پیشدیابت یا دیابت بارداری، این واکنشهای فیزیولوژیکی میتوانند به میزان قند خون، ترشح انسولین، و استفاده موثر از آن تاثیر بگذارند.
استرس اکسیداتیو و ارتباط آن با دیابت
استرس اکسیداتیو به عدم تعادل بین رادیکالهای آزاد و آنتی اکسیدانها در بدن اشاره دارد. رادیکالهای آزاد مولکولهایی حاوی اکسیژن با الکترونهای نامتعادل هستند. این مولکولها قادرند به راحتی با سایر مولکولها ترکیب شده و واکنشهای شیمیایی را نشان دهند.
اما عدم تعادل در این واکنشها، به عنوان استرس اکسیداتیو شناخته میشود و میتواند برای افراد دیابتی مضر باشد.
تاثیر استرس اکسیداتیو بر دیابت
استرس اکسیداتیو میتواند در دیابت تاثیرات بسیاری داشته باشد. رادیکالهای آزاد، که از این استرس ایجاد میشوند، میتوانند به بافت چربی، DNA و پروتئینهای بدن آسیب برسانند. پروتئینها، لیپیدها و DNA بخشهای حیاتی از بدن ما را تشکیل میدهند. به همین دلیل، آسیبهای ایجاد شده توسط رادیکالهای آزاد ممکن است به مرور زمان به بروز بیماریهای مختلف، از جمله دیابت، سرطان، آلزایمر و غیره منجر شوند.
توجه به مدیریت استرس اکسیداتیو از طریق افزایش مصرف آنتیاکسیدانها و اجتناب از عوامل محیطی مخرب میتواند در کاهش خطر بروز و پیشرفت دیابت و بیماریهای مزمن دیگر موثر باشد.
روشهای پیشگیری از استرس اکسیداتیو
همانطور که گفته شد، استرس اکسیداتیو ناشی از عدم تعادل بین رادیکالهای آزاد و آنتیاکسیدانها در بدن است که ممکن است به آسیب سلولی و بافتی منجر شود. برای جلوگیری از افزایش این نوع استرس و حفظ تعادل، میتوانید از روشهای زیر استفاده کنید:
- تغذیه مناسب: مصرف مواد غذایی حاوی آنتیاکسیدان مانند ویتامین C و E، بتاکاروتن، سلنیوم و غیره که در میوهها و سبزیجات، میوههای خشک، ماهی، و غیره وجود دارند، میتواند به حفظ تعادل کمک کند.
- ویتامینها و مکملها: مصرف مکمل ویتامینی، به خصوص آنتیاکسیدانها میتواند به تقویت دفاعهای بدن در برابر استرس اکسیداتیو کمک کند.
- ورزش منظم: فعالیتهای ورزشی منظم میتواند به بهبود فعالیت سلولها و افزایش تولید آنتیاکسیدانها در بدن کمک کند.
- کاهش تماس با آلایندهها: محافظت از خود در برابر آلایندههای محیطی نظیر دود شیمیایی، ترکیبات مضر و تابشات مضر میتواند از ایجاد استرس اکسیداتیو جلوگیری کند.
- مدیریت استرس روحی: تکنیکهای مدیتیشن، یوگا، و تمرینات آرامبخش میتوانند به کاهش استرس روحی و فیزیکی کمک کنند.
با اجتناب از عوامل موثر در ایجاد استرس اکسیداتیو و اتخاذ سبک زندگی سالم، میتوانید به حفظ تعادل طبیعی بین رادیکالهای آزاد و آنتیاکسیدانها در بدن خود کمک کنید.
سوالات متداول درباره دیابت استرسی
در زیر به سوالات متداول درباره دیابت استرسی میپردازیم:
1. دیابت استرسی چیست؟
در دیابت استرسی، بدن به طور طبیعی نمیتواند به اندازه کافی گلوکز (قند) را در خون پردازش کند. زمانی که با استرس مواجه میشوید، بدن با آزاد کردن آدرنالین و کورتیزول واکنش نشان میدهد تا به سلولها انرژی فوری فراهم کند. اگر این انرژی به درستی مصرف نشود، سطح گلوکز در خون افزایش مییابد، که در موارد دیابت استرسی میتواند به مشکلات بیشتری منجر شود.
2. آیا دیابت بر استرس تاثیر دارد؟
بله، ابتلا به دیابت میتواند فشار روانی و استرس زیادی را ایجاد کند. این استرس میتواند کنترل سطح گلوکز خون را دشوارتر کند و باعث ایجاد یک سیکل معیوب از استرس ناشی از دیابت و دیابت استرسی شود.
3. چگونه دیابت استرسی را کنترل کنیم؟
برای کنترل دیابت استرسی، میتوانید با کاهش سطح استرس در زندگی روزانه خود، این موضوع را مدیریت کنید. مدیتیشن، یوگا، و ورزش منظم میتوانند به کاهش استرس روانی کمک کنند. همچنین، تغذیه سالم و متوازن نیز در این راستا موثر است. در صورت وجود اختلالات روانی مانند افسردگی، رواندرمانی نیز میتواند کمک کننده باشد.
4. آیا استرس باعث بالا رفتن قند خون میشود؟
بله، در شرایط استرس زا، تغییرات هورمونی ایجاد میشود که ممکن است سبب کاهش اثربخشی انسولین (هورمون کاهنده گلوکز) شود و هورمونهای استرس مانند آدرنالین و کورتیزول افزایش پیدا کنند. این تغییرات باعث افزایش سطح قند خون میشود.
برای مشاوره بیشتر در مورد قند استرسی میتوانید با پر کردن کار مشاوره، مشاوره رایگان قبل از ویزیت داشته باشید.
نظرات کاربران