در این مقاله مهمترین نکات مراقبتهای بعد از عمل قلب باز در منزل را بررسی میکنیم.
معمولا بعد از گذشت 3 تا 5 روز، بسیاری از بیماران از محیط سنگین بیمارستان خسته شده و مشتاق مرخص شدن هستند. هرچند مراقبت های بعد از عمل قلب باز تحتنظر یک تیم پزشکی متخصص در بهبود سریعتر وضعیت جسمانی موثر است، اما با آگاهی از نحوه مراقبتها در منزل هم میتوانید دوران نقاهت را در محیط آرام منزل بگذرانید. در این مقاله قصد داریم مراقبت های بعد از عمل قلب باز در منزل را بیان کنیم. با مطالعه این مقاله و عمل به مطالب آن، بازیابی توانایی سریع بدن بعد از عمل قلب باز را تضمین خواهید کرد.
نحوه دوش گرفتن و شستوشوی جای بخیه بعد از عمل قلب باز
خستگی بعد از یک عمل جراحی سنگین مانند عمل قلب باز کاملا طبیعی است؛ بنابراین اگر یک روز احساس ضعف میکنید و روز بعد احساس سرحالی، اصلا نگران نباشید. به مرور زمان قدرت و استقامت خود را دوباره به دست خواهید آورد. به این منظور باید حتما با پزشکتان صحبت کنید.
دوش گرفتن بعد از ترخیص با اجازه پزشک جراح هیچ اشکالی ندارد. هنگام تمیز کردن جای زخمها از آب گرم (نه داغ) استفاده کرده و سپس بهآرامی محل را خشک کنید. حواستان به علائم عفونت مانند ترشح مایعات، بوی بد و تب شدید مداوم باشد.
به یاد داشته باشید که جای بخیهها ممکن است تا چند هفته دچار خارش، احساس درد، سفت شدن یا بیحسی شود. همچنین مشاهده مقداری کبودی در اطراف برشها کاملا طبیعی است. بااینحال، اگر احساس میکنید دردتان از تحمل خارج است، حتما برای انجام انژیو به پزشک متخصص مراجعه کنید.
بررسی روزانه وزن؛ یکی از مهمترین مراقبت های بعد از عمل قلب باز در منزل
بعد از عمل قلب، باید روزانه وزن خود را اندازه بگیرید. افزایش سریع وزن ممکن است نشانه پمپاژ نادرست خون از قلب باشد. اگر بیشتر از 1 تا 1.5 کیلوگرم در یک روز یا بین 1.5 تا 2.2 کیلوگرم در یک هفته اضافه کردید، حتما با متخصص قلب خود تماس بگیرید و شرایط را برای او شرح دهید. در چنین مواقعی، پزشک ممکن است با انجام سیتی آنژیو سلامت و وضعیت قلبتان را بررسی کند.
بعد از عمل قلب باز از بررسی روزانه دمای بدن غافل نشوید!
یکی از مهمترین مراقبت های بعد از عمل قلب باز در منزل اندازهگیری دمای بدن است. اگر احساس گرما یا سرما میکنید، باید 3 بار در روز (صبح، بعد از ظهر و عصر) دمای بدنتان را اندازه بگیرید. درصورتیکه دمای بدنتان بیشتر از 38 درجه سانتیگراد است، در سریعترین زمان ممکن به متخصص قلبتان مراجعه کنید. پزشک با استفاده از هولتر قلب ضربان قلب را بهصورتمستمر در بازههای زمانی چند روزه ثبت کرده و از وضعیت سلامت این اندام حیاتی مطمئن خواهد شد.
بعد از عمل قلب باز چه بخوریم؟ بایدها و نبایدهای تغذیه
ممکن است بعد از عمل جراحی اشتهای خود را برای غذا از دست دهید یا حتی هنگام خوردن غذا احساس خستگی کنید. هرچند این حالت بسیار رایج است، اما بدن شما برای بهبودی به تغذیه مناسب نیاز دارد. در ادامه مهمترین نکات تغذیهای برای مراقبت های بعد از عمل باز در منزل را توضیح میدهیم:
- یک رژیم غذایی متعادل داشته باشید و بهاندازه کافی مایعات بنوشید. جز با دستور پزشک از ملینها استفاده نکنید. برای بهبود عملکرد رودهها توصیه میشود از آب آلو یا سایر روشهای طبیعی استفاده کنید.
- پزشک ممکن است بر اساس نیازهای فردی شما، یک برنامه غذایی برایتان تجویز کند که باید به آن پایبند باشید.
- غذاهای متنوع بخورید. توصیه میکنیم بهجای سه وعده غذایی کامل، وعدههای غذایی کوچکتر با تعداد بیشتر در طول روز داشته باشید.
- از مصرف بیش از حد چربی و کلسترول بپرهیزید.
- غذاهای حاوی نشاسته و فیبر کافی بخورید.
- از مصرف بیش از حد نمک، سدیم و شکر خودداری کنید.
- وزن ایدهآل خود را حفظ کنید.
در طول دوران نقاهت، چنانچه با تغییراتی در وضعیت جسمانی خود مواجه شدید، حتما برای گرفتن نوار قلب و نشان دادن آن به یک پزشک متخصص اقدام کنید.
نحوه بلند کردن اجسام سنگین بعد از عمل قلب باز
بعد از مرخص شدن از بیمارستان، ممکن است حتی کوچکترین وسایل را بهسختی و با بیشترین فشار به سینه بلند کنید. در طول دوران نقاهت عمل قلب باید از بلند کردن وسایل سنگین مانند چمدان، لباس خیس و حتی کیسه خرید خودداری کنید. همچنین توصیه میشود هنگام برداشتن یک شی از روی میز ابتدا آن را به خودتان نزدیک کرده و سپس با دو دست آن را بلند کنید.
درصورتیکه در طول دوران نقاهت با کوچکترین مشکلی مواجه شدید، حتما آن را به پزشک جراح اطلاع دهید. پزشک با انجام اکو قلب از اندازه و شکل قلب، ضخامت و حرکت دیوارههای قلب و همچنین عملکرد قدرت پمپاژ قلب را بررسی میکند.
اصول پیادهروی بعد از عمل قلب باز
پیادهروی بهترین شکل ورزش برای افرادی است که بهتازگی عمل قلب باز انجام دادهاند. به یاد داشته باشید که قبل از انجام هرگونه ورزشی مانند دوچرخهسواری یا شنا باید با پزشک خود مشورت کنید. برای شروع پیادهروی باید یک زمان مناسب انتخاب کنید و هرروز در همان زمان پیادهروی کنید. از مهمترین نکاتی که باید برای پیادهروی بعد از عمل به آن توجه کنید، عبارتاند از:
- روی زمین هموار، با سرعت یکنواخت راه بروید و اجازه بدهید که بازوهایتان به حرکت درآیند.
- کفش پیادهروی راحت و لباسی متناسب با آبوهوا بپوشید.
- 1 تا 1.5 ساعت بعد از غذا پیادهروی نکنید.
- درصورت مناسب نبودن دما یا شرایط آبوهوا در فضای باز پیادهروی نکنید و به یک باشگاه بروید.
- درصورت احساس خستگی شدید، تنگی نفس یا سرگیجه، فورا استراحت کنید و مسافت پیادهروی برای روز بعدتان را کاهش دهید.
- اگر احساس درد در قفسه سینه، حالت تهوع یا استفراغ، سردرد، درد در فک، دندان، بازوها و گوش دارید، فورا با پزشک خود تماس بگیرید و از او برای برنامه پیادهروی مشورت بخواهید.
مطالعات نشان میدهد که انجام ورزش حداقل 30 دقیقه در روز و 5 روز در هفته، فرد را دچار مشکلات کمتری میکنند. بااینحال اگر در طول فعالیت، احساس ناخوشایندی به شما دست میدهد، حتما برای انجام تست ورزش به پزشک متخصص مراجعه کنید.
انجام مراقبت های بعد از عمل قلب باز در منزل با راهنمایی متخصصان بهار زندگی
در این مقاله به بررسی مراقبت های بعد از عمل قلب باز در منزل پرداختیم و انجام تستهایی مانند اکو قلب، تست ورزش، هولتر قلب و اکو قلب را از موثرترین روشهای مراقبتی برای اطمینان از سلامت قلب توصیه کردیم. برای انجام چنین تستهایی حتما باید به یک کلینیک معتبر قلب و عروق مراجعه کرده تا پزشکان ماهری داشته باشد.
کلینیک بهار زندگی یکی از برترین کلینیکهای قلب و عروق در تهران است که متخصصان و جراحان قلب آن از ماهرترین پزشکان ایرانی هستند. اگر بهتازگی از خدمات کلینیک بهار زندگی استفاده کردهاید، حتما تجربه خود را از محیط کلینیک، رفتار کارکنان و فرایند درمان با ما و سایر مخاطبان مجله بهار زندگی به اشتراک بگذارید.
نظرات کاربران